Det finns en hel del tips för att göra bröllopet billigare för brudparet men idag tänkte jag skriva om hur man kan göra för att göra festen billigare för gästerna. Om det är så att man är bjuden på tre, fyra bröllop under en sommar så blir det en ganska dyr affär. Det är kläder, skor, present och kanske barnpassning som ska bekostas. Och om bröllopet är på annan ort tillkommer resa och boende.

Vigselring, Bröllop, Kärlek Eller Pengar, Fras

Klädkod

Frack är ju så snyggt på ett formellt och klassiskt bröllop. Jag vet dock inte så många som har en frack hängande i garderoben eller en passande långklänning med tillhörande skor. En mer avslappnad klädkod som kavaj eller mörk kostym passar ofta gästernas plånbok bättre. Då kanske de endast behöver inhandla en ny handväska eller ett par nya skor för att komplettera med det som redan finns hemma.

Barnpassning

Det är helt upp till er om ni vill ha ett barnfritt bröllop eller inte. Att ordna barnvakt kan dock vara något som verkligen uppskattas av gästerna. Alla kan inte åka ifrån sina barn under en helg eller har möjlighet att ordna med barnpassning. Antingen kan ni försöka ordna med barnvakt i en annan del av lokalen där ni har bröllopet eller på en annan plats i närheten så att ni kan fortsätta festen utan att störa barnen om dom somnar.

Resa

Har ni bröllop långt ut på landet kan det bli dyrt med taxi tillbaka till hotellet eller mellan vigselplatsen och festlokalen. Ordna gärna med en gemensam buss eller någon som kan samköra för att gästerna ska slippa bekosta den resan.

Försök även tänka på ordna med fri parkering vid vigselplatsen och festlokalen. Alternativt kan ni ordna med grupprabatt hos Uber eller det lokala taxibolaget.

Boende

Ordnar ni boende för era gäster kan det vara bra att ge gästerna två olika pris-alternativ. Fixa grupprabatt eller tipsa om Airbnb. Ni kanske kan låna ut er lägenhet eller få in någon hos mor-och farföräldrar.

Presenter

De allra flesta gäster vill ge en present till brudparet även om ni säger att ni inte önskar er något. Det kan vara en bra idé att ge gästerna en lista på saker i olika prisklasser så att alla kan hitta något som känns okej. Vill ni verkligen inte ha några saker så be gästerna skänka pengar till en välgörenhetsorganisation som ni valt. På så sätt kan dom välja hur mycket som dom spenderar.

Aktiviteter före bröllopet

För de gäster som ingår i den närmaste vänkretsen är bröllopet oftast mer än bara bröllopsdagen. Det ska firas möhippa och svensexa och det blir vanligare att det ordnas 3-dagars fest med middag kvällen innan bröllopet för de närmaste.

Vill ni att så många som möjligt ska närvara på möhippan/svensexan så säg till tidigt om att ni önskar hålla nere kostnaden så att alla kan hänga på.

Bröllop utomlands eller på annan ort

Att gifta sig på en en strand i Karibien är verkligen en dröm för många. Men det kommer med en prislapp som så många kanske inte kan ha råd med. Var tydliga med att ni väldigt gärna vill att de ska vara med och fira men har full förståelse för att de inte kan komma.

Gör resan så kostnadseffektiv som möjligt. Att boka via en resesajt med grupprabatt gör resan billigare. Det är även trevligt om ni lägger till några kostnadsposter i er budget som upphämtning från flygplatsen och en gemensam utflykt.

Annonser